Friday, 22 February 2008

Bapa Mertua and Ibu Mertua Ku


Allahyarham Haji Ismail Sudin
Hajjah Zainab Ismail, born in 3.12.1940.

My Father-in-law ex-locomotive driver with KTM based in Butterwoth passed away in August, 1996 when my family and I were in England where I pursued a one year Msc IT at Cranfield University.

Youngest in the family the late eldest brother just called Wa did coffee shop business and his second brother Allahyarham Pak Lang Abdullah was a school headmaster at Pasir Puteh, Kelantan.

Wan grandpa isteriku:

Panggil Wan, nama Hj Ismail Hj Mahmud. Passed away in May, 2000.

Tok: Hajjah Saayah Bt Din ke? passed away in 3/10/1995 when I did my Msc at Cranfield University after one week arrived England.

Adik Beradik Isteri Ku




Dulu dan Sekarang: 08.08.81
HoneyMoon di Taman Negara Pahang


My loving and pretty wife Norlia Haji Ismail



Depa 5 beradik semua perempuan.

1. Isteriku Norlia
2. Mak Ngah Kamariah
3. Ateh Hamidah or Gayah
4. Atam Habibah
5. Acu Fisah or Hafisah

1. Isteriku Norlia born in 4th July 1958 in Bukit Dumbar Penang. Married to AKu on 8th August 1981. (8.8.81). After being together as my girl friend since 1979 when I was a student at MIT Forestry College, Kepong. She was then a student nurse at the University Hopital, Petaling Jaya later known as Pusat Perubatan Universiti Malaya where she graduated as a staff nurse in September 1979 and attached to the same hospital. sambung tulis ...

certificate kawin:


I got a title Pak Long here in this family...paklong paklong paklong....

2. Mak Ngah Kamariah maried to Haji Hashim Mad Jani from Kampong Cohong, Jasin,
Malacca now attach to Istana Negara, KL as an Assistant Administrative Officer. Mak Ngah Kamariah an Arts graduate from University of Malaya is currently a school teacher of the Technical School, Jasin Melaka.




Anak-anak saudaraku and sepupu mimi, eran and danial:


1. Nurul Elya
2. Nurul Ezyan
3. Amir Aizat
4. Nur Hanis Athirah

3. Ateh Hamidah or Gayah a school teacher in Penang is married to Mr Ibrahim Abdullah of Balik Pulau, Penang also a graduate from University Malaya attach to Penang Government as a Director of ??? also holds a Master Degree in Admisnitration USM, Penang. Ateh Gayah passed her Teaching College in Penang and later pur
sued her Bachelor degree at USM Penang.



Anak-anak saudaraku and sepupu Mimi, Eran and Danial:

1. Najmi
2. Kakak Amelina
3. Dalila









Dalila Ibrahim Anak Ateh


4. Atam Habibah a single lady in the family living with my mother-in-law at 67, Tingkat Siakap Sebelas, Seberang Jaya, Seberang Prai. Working at Sony, Penang. Kaki simpan duit and our loan banker so often when we broke.



5. Acu Fisah or Hafisah an economic graduate from Arizona Univeristy, USA now attach to Maybank Taman Tun Dr Ismail, KL. She is married to Kheiruddin Abd Wahab of Kampong Bongek, Negeri Sembilan in ??? also a graduate from University Huddersfiel
d, UK.


Danial and Cousins Imran, Farah, Shamil, Dalila and Ikmal at Ateh's house, Jalan Peel, Government Quarters, Penang 31/8/2007.








Along Mimi and Farah.

Along Mimi and Ikmal.

Adik Beradik Bonda Ku

1. Allahyarham Ayah Long Mahidin
2. Allahyarhamah Mak Lang Sarah
3.Allahyarham Ayah Ngah Jamal
4. Allahyarhamah BondaKu Rajiah passed away in 1999.
5. Allahyarham Ayah Cu Bilut or Omar

1. Ayah Long Mahidin married to Mak Uda Limah
sepupu sepupu ku:

1. Long Jali married to Kak Ngah Zizah converted Islam.
2. De Pie or Shafie married to De Zaharah
3. Allahyarham Mohd Liki ex-police force in Kuantan passed away in ???? sakit perut???
4. Andak Ramli
5. Pak cek Ismail or Mael
6. Teh Faridah married to Wan Abdullah or Dolah.
7. Budin or Shahbudin
8. Muzamir TLDM
9. Acu Sarimah


2. Mak Lang Sarah married to Pak Lang Manaf

so cousins aku yg bole ingat:

1. Long Budud married to my sister Embong in 1973???
2. Sape tah keje penjara tu
3. ???
4. ????


3.Allahyarham Ayah Ngah Jamal married to Mak Ngah ????

so cousins aku:

1. De Lan or Roslan felda settlers
2. Anuar or Nuar ex-army
3. Esah
4. Tijah
5. Hanafi a policeman in KL.

5. Allahyarham Ayah Cu Bilut or Omar passed away in ????? married to Mak Cu ?????

So cousins aku:

1. Rahim
2. ????
3. ???
4. ????
5. ????

Adik Beradik Ayahanda Ku

List adik beradik ayahanda ku:

1. Ayah Long Bilut Haji Othman (allahyarham died in ???)
2. Ayah Long Daud (allahyarham died in ????)
3. Mak Lang Gerabak Hendon Haji Sidek
4. Pak Cek Muhammad (Allahyarham died in 2003)
5. Ayah Cu Aman or Haji Abdul Rahman Sidek now lives in Bentong with Mak Cu Meah. 3 kids


1. Ayah Long Bilut Haji Othman married to Mak Lang nama entah ???
sepupu sepupu ku:

1. Long Ha
2. Ngah Bibah
3. De Hassan
4. ????
5. Malik
6. Tinah
7. ???

Ayah Long Daud (allahyarham died in ????)

Cousins:

1. Long Li or Rosli (PTD KL)
2. Ngah Bibah

3. Mak Lang Gerabak Hendon Haji Sidek Born in 28th June 1926.

Cousins

1. Long Dollah my ex-teacher now pensioner
2. Ngah Yunus
3. Alang Hamdan
4. Andak Sahak
5. De Meh
6. Misara
7. Misnah
8. Alang Hamdan
9. Tipah
10. Minah
11. Azam











4. Ayah Cek Muhammad (Allahyarham died in 2003)

Cousins:

1. Datin Norehan married to Datok Tan Muhammad sekarang masih Timbalan Menteri Besar Pahang (2008)
2. ???
3. Man
4. ????
5. ????


Ayah Cu Aman or Haji Abdul Rahman Sidek
Cousins aku:

1. Boy or Jeff or Jefrri a UK graduate at Manchester University.
2. Fizi

Keluarga Acu Radzmi

Married to Pekan lady Mak Cu Nora

Anak-anak:

1. Haziq
2. Nabila
3. Farah
4. Qistina

Keluarga Pak Itam

Pak Itam Mudin or Rahimuddin a civil engineering graduate of the UTM Johor Bharu is my intelligent brother.
Married to Mak Itam Nurliza fully housewife.

Anak-anak
1. Izat
2. Zaim
Gambar terbaru Izat dan Zaim

Keluarga Mak Cek Simah

Married to Badrin Dagok orang Raub ex Kementerian Pertahanan clerk Batu Kantomen now doing business apa-apa entah.

Anak-anak:

1. Azwan
2. Eton
3. Allahyarhamah Effa dikebumikan di Tanah perkuburan Segambut, KL.
4. Biqadirin

Keluarga Pak Andak Duan

Pak Andak Duan and Family.

Pak andak was an excellent forestry graduate from UPM, Serdang, Selangor. He was employed by the forestry department of Peninsular Malaysia as a Deputy Conservator of Forest (DCF) a senior post in FD. Unfortunately due to his personal illness he resigned and built his own living.


Pak Andak and Danial when we were on holiday in Malaysia in 2007.

Married to ex-wife Haryanti (now married to a business man)

Anak-anak:

1. Epoi or Saiful
2. Intan
3. Shafiq
4. Ayu



Epoi with a sunglass, Shafiq with red hair and Ar Afiq an owner of the mini cooper di rumah Ayah Cu Aman, Bentong, Pahang. He is now doing a degree in Culinary at UiTM, Shah Alam, Malaysia.


Intan and Idayu with Mak Itam dirumah Ayah Cu Aman beraya adilfitri 2007.

Keluarga Mak Lang

Mak Lang Diah or Hajjah Radziah my lovely pretty sister lives in Kuang, Selangor. My banker masa students since she was a business minded sister.



Married to Pak Lang Haji Abdul Razak Haji Mahusin

Anak-anak:

Ar Afiq
An Nur Takiah
An Nur Ija
Amir
Shakila



Ar Amir tu !

Keluarga Pak Uda

Pak Uda Di a Social Science graduate from USM now working as a Regional Head of the EPF in Raub, Pahang. He also holds a Diploma in Public Administration from UiTM Shah Alam. During our childhood Pak Uda was so closed to Aku and together we grown up from the naik basikal bersama and dah bekerja duduk satu rumah.



Married in year to Da or Norlida Kuantan girl. Keje di Jabatan Bomba, Kuantan, Pahang.


1. Liya UUM grad Degree Accounting now keje di EPF.
2. Shazwan bomba di Shah Alam
3. Shazana
4. Saaban
5. Amir
6. Amar

Amar sebaya Danial


Famili Embong Roslaini

married to Tahir Abd Manaf or Long Budud our cousin.

anak-anak depa lelaki title Tajul:

Tajul fairuz
Tajul faizal
Tajul fadzli
Tajul faidzrul
Norliza
Tajul zakuan
Intan baizura
Tajul apa ntah..(lupa)
yg pompuan ni lupa plak
Noratiqah @ Hawa (yg bongsu)

ramai sgt..lupa nama cousin

maklong skrg ade 5 cucu...sorang laki n 4pompuan.....byk2 mak sedara die sorang yg da ader cucu menantu......coming soon kakak plak...skrg die da bertunang..kawin dec kot...

Ibu Bapa Ku








Dunno what year they got married ??? must be in 1952 because Embong was born in 1953.



My lovely Allahyarham Ayahandaku Abah Haji Abd Manaf Hj Sidek born in ??? was an ex-Royal Malay Regiment army end up with a rank Warrant Officer II and was retired in 1963....balik kampong Ketari, Bentong, Pahang.













Being awarded a Pingat apa entah ?? by Dato Najib Razak Menteri Pertahanan Malaysia.




Allahyarham Bondaku Rajiah Binti Umat born in ??? in Bentong Pahang. Her dad Umat passed away in ???? and mum Hajjah Cik binti Muhammad in ????






My mum and Mak Lang







My lovely mum



My brothers and sisters









Adik BeradikKu

Kakak Embong Roslaini born in 1953
Allahyarham Ramli passed away in 1954
Aku born in 1955
Pak Uda Mohd Radzi born in 1956
Mak Lang Radziah born in 1958
Mak Cek Rosimah born in 1959
Pak Andak Mohd Radzuan born in 1961
Pak Itam Rahimuddin born in 1962
Pak Cu Mohd Radzmi born in 1963

Aku

Aku in 1955

Aku or Ngah
Norlia
Nur Shamimi
Mohd Zhafran
Nabil Danial

Tujuan memblog ini ialah untuk mencari dan mengimbas kembali salasilah keluarga ku yang semakin hari semakin besar. Semoga berkat usaha memblog ini dapat merecall semula nama-nama keluarga aku dan isteriku untuk tatapan dan ingatan anak-anakku kelak.

Siapa aku? entahla aku pun tak tahu nak cerita dalam blog ini to tell about myself. But Aku can start with I was born on 3rd April 1955 (time blog ditulis aku dah 52 tahun 10 bulan) lagi 2 bulan nak 53 tahun....huhuhuhu. Dilahirkan di Mentakab Pahang di sebuah kem Askar Batu 3. Terlupa aku ade abang tapi passed away masa lahir nama Ramli dan disemadikan di tanah perkuburan Kem Batu 3 , Mentakab Pahang. Kalau ke ke Kuantan bola lihat kubur tu. Alfatihah untuk Allahyarham. (hmmm...macam ini rupanye bloggers ni memblog..hentamjerla mana2 ingat lepas tu edit).

Mula besekolah pada tahun 1961 di Telok Kemang Negeri Sembilan Darjah Satu Aliran Melayu. Sekolah di tepi pantai yang aku ingat tiap minggu pi piknik kat pantai Telok Kemang. Masa tu abah keje di kem Port Dickson. Lepas tu pindah sekolah Sultan Sir Ibrahim di Kem Batu 3, Kluang Johor (tak ingat sangat masa besekolah ini) . Yang aku ingat aku selalu naik pentas dapat hadiah dalam kelas nombor satu semanjang. Kira buku-buku tulis takyah beli sebab hadiah dia buku-buku tulis. Sayang tak simpan buku rekod pepriksaan nak tunjuk kat anak-anak aku. Tapi bila ujian nak masuk asrama penuh SDAR aku kantoi sebab entah tak suka sangat sekolah boarding boarding ni. Events lumba lari jarang kalah asyik dok kat kotak nombor satu sambil tersengih2 gigi kapak aku. Long jump high jump hurdles nyer event semua aku kapor nombor satu. Johan individu lagi tiap2 tahun. Sehinggalah tahun 1968 mula bersekolah di Sekolah Rendah Jenis K ebangsaan Ketari, Bentong masuk kelas peralihan bahasa inggeris. Disini pun hero juga dapat nombor satu periksa first term...lepas tu 2nd term nombor lapan...lepas tu masuk kelas Form Two top campur dengan budak english primary class ranking 2 kdg2 3 kdg2 lapan. History senala score sbb aku kaki hafal. Selalu jadi tukang baca semua subjek esp yg english geography, history and mathematics sbb tak takut gigil2 mcm org lain. Kira feveret cikgu suruh aku baca kuat2 dalam kelas sampai terpeleot2 mulut pronounced doctor jadi dakter. Ambil LCE dapat gred terok passed science and mathematics sahaja... kira zaman kejatuhan kepandaian kot.

Semantan. Dah pulak keje di MIDA asyik membelek yellow pages rekod syarikat berasaskan kejuruteraan..boring la bermula sudah la opis jauh dr rumah. Tup tap tup tap FRIM pulak panggil keje sebagai RA sbb applied guna MCE...pindahla aku ke Kepong semula dok di rumah bujang bersama Dollah, Arwah Mat Daut, Akob dan Ismail Din budak Kedah JLA. Sebagai batu loncatan RA selama setahun jer then FRIM offer sebagai Pegawai PercubaaForm Four aliran sastera kat Sekolah Menengah Sulaiman Bentong. Form 4 mmg terok tak excellent langsong sbb ingat tahun honey moon. Boring sebab tak pandai minta ditukarkan ke Sekolah Menengah Abu Bakar (SABS) Kuantan... disini baru ubah angin dok hostel baru la execellent...top dalam kelas sehinggala ambil MCE dapat Gred Satu Aggeregate 18 last line nak pi 2nd Grade. Tu sebab memang study pulun habis minggu pi jalan kaki atau hitch hike kereta orang bawak buku-buku ke Telok Cempedak study di celah celah batu sambil menikmati ombak desar desur. Masuk Form Six di SABS..boring nye dok study sastera lagi. Jumpa Ahmayudin and Mangsor hostel mates try minta ITM bidang forestry...tapi maths n science kena pandaila. Applied ITM dapat pulak tu...huh gagah jugakla nak pergi sebab tak nak dah pakai uniform sekolah n lagi stu nak merokok. Merokok belajar di SABS di hostel dengan budak Sabak Bernam now cikgu di Sabak Bernam. Masuk ITM 1974/75 jumpala pulak dengan Zulhimi Radzi member Form Two hingga Form Three di SMRJK Ketari. First year mula la datang malas asyik tak pi lectures asyik xerox nota Ber (Azhar jali budak Melaka). Exam kantoila jawabnye tak pass 4 papers subjek2 physics, chemistry, mathematics and accounting. So repeatla aku tahun 1975/76. Then zaman tebus kemaluan aku pulun la study pi lecture study giler2 kat School of Applied Science building tiap-tiap malam. Repat sama Zulhimi but Mangsor dan Ahma lepas 2nd Year. Masuk 2nd year ok semula pulih tahap average student cukup-cukup makan. Unik kursus ini 2nd year kena pindah di Kepong under UNDP project untuk latihan pegawai penolong rendah pemelihara hutan (sub-ACF) jawatan gelemer di forestry department masa itu macam armed forces join kedet. Last-last graduate jugak in 1978/79.

Aku mencangkung dua dari kanan 1974/75

Nasib tak baik pulak jawatan Sub-ACF dibekukan oleh JPA maka melopong2 terkial2 la kami cari kerja. Malas nak balik kampong aku pakat dgn member2 dok di KL menyewa di 3c Jalan Setiawan, Jalan Pahang bersama Jo, Tapa, Ber dan Arif. Mula kerja dengan Talasco Insurance jadi kerani claim insuran dekat Jalan Tuanku Abd Rahman. Jo keje di RRI sebagai pemnatu penyelidik getah asli, Arif keje di Texas Instruments sbg supervisor (gaji banyk), Ber keje di MAS apa keje tah dgn unifom pangkat satu line. Pa takde keje. Tak sampai setahun di Talasco dapat offer berkursus di India certificate in Insurance. At the same time dapat offer MIDA terus tak fikir2 terima MIDA opis di Jalann rupa2 nya pegawai experiment or Experimental Officer keja di bahagian ekologi Hutan di bawah Dr Manokaran asyik keje selidik racun bertam kat hutan guna pelbagai racun(Hutan simpan bukit Belata, Perak). Kemudian dapat offer Sub-ACF lat-last jugak attached to Silviku ltur Hutan Pamah dah asyik gelumang lumpur hutan bakau dan paya gambut under Razani Ujang. SUPPOSED NOT BE IN THIS BLOG ISNT' IT ???


Tanggal 8.8.81 di Seberang Jaya Butterworth.



Aku, Noli and Danial 7/11/2007

Anak-Anak Ku:


Danial, Eran and Mimi at Embankment, Bedford England 2005


Along Mimi or Nur Shamimi born in 31 October 1982 at University Hospital Petaling Jaya. Graduated from Stamford College, KL holds a Diploma in Executive Secretaryship in 25/11/2006. At present she is a clerk at Maybank Ampang Park.







Angah Mohd Zhafran or Eran or addressing himself Lan born in 17th August, 1985 at University Hospital Petaling Jaya. Holds a Higher National Diploma in Aerospace Engineering of the Bedford College, England in 2006. Currently working as an engineering executive at Vads Sdn Bhd, Taman Tun Dr Ismail after ASTRO and Celcom.


Nabil Danial born in 24th September 1997 at University Hospital Petaling Jaya. Begin schooling at Queens Park Lower School Bedford. At present schooling at Westfield Middle School where Along year 8 and Eran year 5 were there in 1995.



video




Certificates of Achievement